Wat is het verschil tussen petroleum en lampen olie?

Als u ooit een programma als River Monsters of The Deadliest Catch hebt gezien, bent u waarschijnlijk bekend met de term “petroleum”, maar hebt u ooit gehoord van lampolie? Dit zijn twee verschillende soorten vloeibare koolwaterstoffen die beide kunnen worden gebruikt als brandstof voor zaken als aanstekers en lampen. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen beide die ze geschikt maken voor verschillende doeleinden. Als u meer wilt weten over deze stoffen, lees dan verder!

De chemische formule voor aardolie is CnH2n+2.

Aardolie is een mengsel van koolwaterstoffen, moleculen bestaande uit waterstof en koolstof. De chemische formule voor aardolie is CnH2n+2. Je kunt dit ook geschreven zien als CH2 of CnHx, waarbij x elk getal tussen 1 en 22 kan zijn (behalve 3).

Lampolie, daarentegen, is een geraffineerde brandstof die gewoonlijk in lampen wordt gebruikt. Het heeft een veel hoger kookpunt dan aardolie, waardoor het niet gemakkelijk verdampt en gemakkelijker in poreuze materialen, zoals lontjes, trekt dan aardolie.

Ruwe aardolie wordt gesmolten met extra chemicaliën om benzine te produceren.

Aardolie is een brede term die veel verschillende soorten ruwe olie omvat, waaronder kerosine, lampolie en benzine. De grondstof voor al deze producten is in wezen dezelfde: ruwe aardolie. Ruwe aardolie is een complex mengsel van koolwaterstoffen (verbindingen die alleen waterstof- en koolstofatomen bevatten).

Om van ruwe aardolie lampolie en andere geraffineerde producten te maken, ondergaat het verschillende processen om de verschillende componenten te scheiden in afzonderlijke verbindingen. Deze processen omvatten destillatie, kraken, katalytisch kraken, extractie van vloeistoffen onder hoge druk (HPLE), opwerking van waterstof en waterstofbehandeling. De resulterende vloeistoffen worden vervolgens door gefractioneerde destillatie op kookpunt of dichtheid gescheiden in fracties zoals kerosine of benzine.

Lampolie heeft een meer consistente mix van chemische verbindingen.

Lampolie is een geraffineerde brandstof die wordt gemaakt van dezelfde koolwaterstofbasisverbindingen als aardolie, maar met een constantere mix van die chemische stoffen. Hierdoor is het veiliger in het gebruik en is de kwaliteit constanter. Lampolie heeft een hoger vlampunt dan gewone petroleum, wat betekent dat het minder snel ontploft bij verhitting.

U kunt lampolie kopen in bouwmarkten of online; als u geen voorgemengde producten wilt kopen, zijn er genoeg recepten om thuis uw eigen lampolie te maken.

Hoewel lampolie soms te vinden is in uw plaatselijke bouwmarkt, kunt u het ook altijd online bestellen.

Hoewel u lampolie soms bij uw plaatselijke bouwmarkt kunt vinden, kunt u het ook altijd online bestellen. Lampolie is iets duurder dan petroleum, maar gaat langer mee en geeft minder rook af.

Hoewel de twee qua uiterlijk erg op elkaar lijken, heeft lijnolie een hogere concentratie vetzuren dan petroleum. Lijnzaadolie wordt gewonnen uit vlaszaad en is een hernieuwbare grondstof die bijna altijd online of in de apotheek te koop is. Dit maakt het na verloop van tijd goedkoper, omdat je er niet zoveel van hoeft te gebruiken om hetzelfde effect te krijgen!

Naast het feit dat het veiliger is om te gebruiken in de buurt van kinderen omdat er niet zoveel rook vrijkomt als het brandt (wat schadelijk kan zijn als het wordt ingeademd), is lampolie niet gemaakt van ruwe olie zoals andere soorten brandstoffen – het is gemaakt van plantaardige bronnen, dus het is ook milieuvriendelijk!

Dat gezegd hebbende: zorg ervoor dat je er niet mee morst! Het zal een vreselijke puinhoop worden

Beide zijn vloeibare koolwaterstoffen, maar lampolie is een gedestilleerde brandstof, terwijl aardolie een ruwe olie is die vermengd is met andere chemicaliën.

Lampolie en aardolie zijn beide koolwaterstoffen, maar ze zijn in veel opzichten verschillend. Lampolie is een geraffineerd product dat wordt gemaakt van ruwe olie die is gedestilleerd tot een schonere, meer consistente vorm van brandstof.

Aardolie is de grondstof die wordt gebruikt om lampolie te maken. Net als lampolie is het een koolwaterstof – een chemische verbinding die waterstof- en koolstofatomen bevat – maar het is niet geraffineerd tot de zuiverdere vorm zoals lampolie dat is. Als zodanig kan aardolie sporen bevatten van andere chemische stoffen die niet voorkomen in lampolie (zoals zwavel), waardoor het anders brandt dan lampolie wanneer je het aansteekt met een lucifer of aansteker.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen het verschil te begrijpen tussen aardolie en lampolie. Het is nuttig om over deze twee vloeistoffen te weten, omdat ze beide verschillende eigenschappen, toepassingen en productiemethoden hebben. In sommige gevallen kan het nodig zijn dat u de ene boven de andere aanschaft, afhankelijk van wat precies uw behoeften zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *