Welke petroleum stinkt niet?

De meeste mensen zullen het ermee eens zijn dat de geur van petroleum onaangenaam is. Maar wat als er een type aardolie was dat geen geur heeft? In dit artikel zullen we de verschillende soorten petroleum onderzoeken en bespreken welke geen geur heeft.

1. Wat is aardolie en waar komt het vandaan

Aardolie is een vloeistof die gevonden wordt in aardlagen en bestaat uit organisch materiaal dat afkomstig is van planten en dieren. Het is een belangrijke bron van energie en wordt gebruikt voor verwarming, aandrijving van machines en het maken van plastics. Aardolie komt vooral voor in Golfstaten, Rusland, Canada, Venezuela en Irak.

2. Soorten aardolie

Er zijn twee hoofdsoorten aardolie: ruwe olie en aardgas. Ruwe aardolie is een donkere, kleverige vloeistof die koolwaterstoffen bevat, dat zijn moleculen die bestaan uit waterstof- en koolstofatomen. Aardgas is een gasmengsel dat methaan bevat, een koolwaterstofmolecule.

3. Welke aardolie stinkt niet?

Het antwoord zal u misschien verbazen, maar noch ruwe olie, noch aardgas heeft een geur. In feite is de enige manier om te weten of ruwe olie of aardgas aanwezig is, het testen op hun aanwezigheid met een gespecialiseerd instrument. Dat komt omdat de koolwaterstofmoleculen in beide soorten aardolie te klein zijn om door de menselijke neus te worden waargenomen.

4. Waar komt de geur vandaan?

Als ruwe olie en aardgas geen geur hebben, waar komt dan de onaangename geur vandaan die met petroleum wordt geassocieerd? Het antwoord ligt in het raffinageproces. Tijdens het raffinageproces wordt ruwe olie verhit en afgebroken tot verschillende koolwaterstofmoleculen. Sommige van deze moleculen, zoals benzeen en tolueen, hebben een sterke geur. Daarom hebben aardolieproducten zoals benzine en diesel vaak een sterke geur.

5. Bestaat er een soort aardolie die niet stinkt?

Ja, die is er! Het heet paraffine, en het is gemaakt van een type koolwaterstofmolecuul dat alkaan wordt genoemd. Alkanen zijn groter dan de koolwaterstofmoleculen in ruwe olie en aardgas, zodat ze door de menselijke neus kunnen worden waargenomen. Paraffinewas is vaak gebruikt in kaarsen en olielampen, en het heeft een zeer zwakke geur.

Dus daar hebt u het! De volgende keer dat iemand u vraagt welke petroleum niet stinkt, kunt u met een gerust hart zeggen dat het kerosine is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *