Hoe kan ik deze winter geld besparen op mijn energiefactuur?

De winter is aangebroken, en iedereen is druk bezig om warm te blijven. Naast het hoger zetten van de thermostaat zijn er verschillende goedkope manieren waarop u uw verwarmingsrekening deze winter kunt verlagen.

Verwarm geen ongebruikte kamers.

Het eerste wat u kunt doen om geld te besparen is gewoon geen kamers verwarmen die niemand gebruikt. Als er kamers in uw huis zijn die niet worden gebruikt, doe dan geen moeite om ze te verwarmen. Op die manier kunt u uw inspanningen concentreren op de ruimtes in uw huis waar mensen daadwerkelijk warmte nodig hebben en ook besparen op energiekosten.

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar veel huiseigenaren maken de fout te denken dat ze een heel huis gelijkmatig moeten verwarmen in plaats van slechts een paar specifieke kamers tegelijk (zoals gastenkamers). Zelfs als iemand slechts een half uur in zijn slaapkamer zit te lezen of tv te kijken, is het waarschijnlijk niet de moeite waard om de verwarming voor hem aan te zetten, omdat hij waarschijnlijk toch snel weer weg is! Het is beter het gewoon niet te proberen, tenzij iemand van plan is langer dan 30 minuten of zo te blijven.

Houd uw thermostaat laag als u niet thuis bent.

  • Houd uw thermostaat laag als u niet thuis bent.
  • Stel de thermostaat in op een temperatuur die voor u comfortabel is.
  • Zet de verwarming 1 graad lager als u ’s ochtends naar uw werk vertrekt en zet hem weer hoger als u ’s avonds thuiskomt. U kunt tot 10% op uw verwarmingsrekening besparen door de thermostaat 1 graad lager te zetten als u niet thuis bent tijdens de werkuren, maar let wel op hoe warm of koud het aanvoelt als u terugkeert naar een leeg huis na een hele dag weg te zijn geweest!

Gebruik een energiezuinige thermostaat.

Een van de gemakkelijkste manieren om uw maandelijkse verwarmingsrekening te verlagen is door een energiezuinige thermostaat te gebruiken. Uw oude thermostaat was misschien ingesteld op 70 graden of hoger wanneer u naar uw werk vertrok, maar nu met smart home-technologie kunt u een programmeerbare thermostaat gebruiken die zichzelf aanpast op basis van uw dagelijkse schema. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het handmatig veranderen van de temperatuur als het te warm of te koud wordt.

Als u overdag niet thuis bent, stel uw thermostaat dan in op 18 graden en schakel alle ventilatieopeningen uit, behalve die in slaapkamers of badkamers. U kunt ook een “uitstand” instellen waarbij alle andere ventilatieopeningen worden afgedekt met plasticfolie tot ze later op de dag weer nodig zijn (zoals voor het slapen gaan). Als dit te veel werk lijkt, zijn er verschillende apps beschikbaar waarmee huiseigenaren op afstand toegang hebben via hun telefoon of tablet! Je zou zelfs aan Siri of Alexa kunnen vragen of iemand anders zijn kamer moet afkoelen.

Wanneer het bedtijd is en andere gezinsleden hun kamers beginnen te vullen met lichaamswarmte van het samen knuffelen onder dekens op koude winternachten…

Sluit warmteroosters in ongebruikte kamers.

U kunt geld besparen op uw verwarmingsrekening door de verwarmingsroosters te sluiten in kamers die niet worden gebruikt. Het is ook belangrijk om de ventilatieopeningen open te houden in kamers waar u wel tijd doorbrengt, vooral als u huisdieren of jonge kinderen hebt die geneigd zijn deuren en ramen open te laten. Het afsluiten van ongebruikte kamers voorkomt ook dat koude lucht naar andere delen van uw huis stroomt.

Als u een ongebruikte open haard heeft, is het belangrijk om de klep te sluiten als u deze niet gebruikt, zodat de warmte niet via de schoorsteen ontsnapt. Als u een houtkachel hebt, vraag dan een vakman om de deur ervan af te dichten voor een maximale efficiëntie.

Draag warme kleding binnenshuis.

Als u dat nog niet doet, moet u binnenshuis warmere kleren gaan dragen. Dit zal helpen om uw lichaamstemperatuur op peil te houden en de hoeveelheid warmte die nodig is voor uw huis te verminderen.

Draag laagjes. Lagen zorgen voor betere isolatie, omdat ze lucht tussen hen en het lichaam opsluiten. Hoe meer lucht er tussen de lagen kleding zit, hoe minder warmte er van het lichaam verloren gaat door convectie (luchtstromen).

Voeg een deken toe bovenop een laken of dekbed om een extra laag toe te voegen tussen u en de koude lucht die van uw hardhouten vloeren afkomt – vooral als die blootliggen door tapijtverwijdering of andere renovaties! Zo’n laag kan goedkoop worden gekocht bij een winkel als Walmart; zorg er alleen voor dat het gemaakt is van stoffen die goed isoleren (zoals fleece). Kies indien mogelijk voor een synthetisch materiaal zoals polyester in plaats van katoen; zo wordt het niet snel vochtig als het nat wordt na het douchen!

Was de was met koud water.

Als u geld wilt besparen op uw energierekening, kunt u overwegen uw wasgoed in koud water te wassen. Koud water is efficiënter dan warm water, dus het verbruikt minder energie en kost minder geld om te verwarmen. Het helpt ook de slijtage van uw kleren te verminderen en zorgt ervoor dat ze langer meegaan. Bovendien is koudwaterwas zachter voor uw huid dan warmwaterwas: u gebruikt minder zeep bij het wassen op lagere temperaturen omdat het schuim zich gemakkelijker vormt. En als u bezorgd bent over de impact op het milieu (en welke goede milieuactivist is dat niet?), dan zijn koudwaterwasjes vriendelijker voor onze planeet en dus ook voor ons!

Reinig de ventilatie van de droger.

Een andere truc die u kan helpen de hoeveelheid lucht die in uw huis wordt gezogen te verminderen, is het reinigen van de ontluchter van de droger. Dit is een eenvoudig proces waarbij alle pluizen uit de pluizenvanger van uw droger worden verwijderd en vervolgens alle andere stukken vuil of pluizen die zich aan de buitenkant hebben verzameld, worden opgeruimd.

Als u een extra inspanning wilt leveren, veeg dan ook het stof rond de buitenkant van uw droogkap weg. Hierdoor kan meer warmte ontsnappen wanneer deze tijdens het gebruik door dit gebied omhoog gaat, waardoor u op de lange termijn nog meer geld bespaart!

Dicht tocht en luchtlekken rond deuren, ramen en andere openingen naar buiten af met tochtstrips

U kunt tocht en luchtlekken rond deuren, ramen en andere openingen voorkomen door kieren af te dichten met tochtstoppers. Gebruik kit of spuitschuim om kieren in de buitenkant van uw huis, deuren en ramen af te dichten. U kunt ook rolgordijnen of zware gordijnen gebruiken om de koude lucht in een kamer tegen te houden.

Om deze winter geld te besparen op verwarmingskosten, kunt u overwegen een kerosinekachel te gebruiken in plaats van uw elektrische kachel. Kerosinekachels zijn minder duur dan de meeste andere soorten kachels en bieden efficiënte warmte voor kleine ruimtes zoals appartementen of campers.

Laat uw ketel elk jaar professioneel inspecteren voor een maximale efficiëntie en veiligheid

Om ervoor te zorgen dat uw oven of ketel efficiënt werkt, moet u deze elk jaar door een professional laten inspecteren. Zo kunt u problemen zoals koolmonoxidelekken en gaslekken opsporen voordat ze een ernstig veiligheidsrisico vormen. De inspectie zal er ook voor zorgen dat uw verwarmingssysteem de juiste ventilatie en installatie, het juiste onderhoud en de juiste werking heeft.

Gebruik een petroleumkachel

Als u een kerosinekachel hebt, is dit waarschijnlijk de beste keuze voor uw verwarmingsbehoeften. Een kerosinekachel is goedkoper dan een elektrische kachel en ook veiliger dan een elektrische. En omdat hij op petroleum werkt, is hij efficiënter en milieuvriendelijker dan een elektrische kachel.

Petroleum is tegenwoordig ook veel goedkoper dan aardgas of propaan, dus u bespaart zowel op de brandstofkosten als op de aankoopprijs door een kerosinekachel te kiezen in plaats van andere soorten kachels voor uw huis of appartement.

Wij hopen dat u nu beter begrijpt hoe u deze winter geld kunt besparen op uw verwarmingskosten. Het belangrijkste is om proactief te zijn en zoveel mogelijk te doen nu het nog warm is! Het kan verleidelijk zijn om te wachten tot het weer kouder en kouder wordt om veranderingen aan te brengen, maar juist dan zullen uw rekeningen waarschijnlijk stijgen. Bereid u dus vandaag nog voor door onze bovenstaande tips te bekijken – en onthoud: Het is niet omdat we iets niet genoemd hebben dat het niet helpt! Als er andere manieren zijn die u kent die goed werken voor uw huis of appartement (zelfs als ze klein lijken), deel ze dan met ons in de commentaren hieronder, zodat andere lezers er ook van kunnen profiteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *