Hoe blijf je deze winter warm in je caravan?

Om deze winter warm te blijven in uw caravan, is het essentieel om hem beschut te parkeren. Zo voorkomt u harde wind en koude tocht die onder de deuren van de caravan door waait. U moet er ook voor zorgen dat alle ventilatieopeningen gesloten zijn en dat de deuren tochtdicht en geïsoleerd zijn.

Kies verstandig een plaats

Om warm en comfortabel te blijven, moet je een plek kiezen die..:

 • beschut tegen de wind – zodat je niet steeds ramen en deuren hoeft te openen
 • goed gedraineerd – zodat water zich niet ophoopt en u vochtige muren of vloeren krijgt
 • uit direct zonlicht – voor warmtereflectie, maar ook omdat UV-stralen lak en stof kunnen beschadigen als ze er te lang op liggen
 • niet in de volle schaduw – zodat uw caravan overdag genoeg licht krijgt om zich thuis te voelen.

Parkeer in de richting van de zon

Er zijn een paar manieren om uw caravan deze winter warm te houden. U kunt in de richting van de zon parkeren, waardoor uw caravan wordt opgewarmd, of u kunt in de schaduw parkeren, waardoor hij koel blijft.

Gebruik dikke gordijnen om de warmte binnen te houden.

Als u de warmte in uw caravan wilt houden, zijn dikke gordijnen een goed begin. U kunt thermische gordijnen met twee lagen stof of gordijnen met een thermische rug gebruiken. U kunt ook kiezen voor een thermische voering, die helpt de warmte terug te kaatsen in uw caravan.

Als u de kou buiten wilt houden, kies dan voor reflecterend materiaal of een reflecterende achterkant van uw gordijnen. Zo kan de warmte moeilijker ontsnappen via ramen en deuren en wordt het licht teruggekaatst in het interieur van uw bestelwagen, zodat er in de wintermaanden minder kunstlicht nodig is!

Installeer isolatie van goede kwaliteit waar mogelijk.

Isolatie is een geweldige manier om warmteverlies te beperken en uw caravan warmer te maken. Een goed geïsoleerde caravan is gemakkelijker te verwarmen en bespaart u geld op uw energierekening, waardoor u kunt sparen voor de zomer!

Er zijn veel verschillende manieren waarop u de verschillende delen van uw caravan kunt isoleren:

 • Muren – als je voor een budgetoptie gaat, probeer dan in plaats daarvan dikke gordijnen of dekbedden te gebruiken die over de bovenkant van elk raam worden gehangen. Als u echter iets meer permanent wilt, dan zijn er tal van opties als het gaat om het installeren van wandpanelen of spray-schuim isolatie.
 • Plafonds – dit is een gebied waar dunne muren niet al te veel problemen veroorzaken omdat er toch al een soort plafond boven zit; maar als dit niet het geval is, is het de moeite waard om na te denken over hoeveel werk het installeren van goede dakpannen met zich meebrengt voordat u beslist welk type (of dikte) het meest geschikt is voor de klus!
 • Vloeren – hoewel tapijten er op het eerste gezicht misschien mooi uitzien, kunnen er verschillende redenen zijn waarom ze niet ideaal zijn als we kijken naar manieren waarop we onze algemene gezondheid kunnen verbeteren terwijl we in dergelijke afgesloten ruimtes wonen: allergieën zijn een voorbeeld waarbij huisdieren symptomen kunnen uitlokken zoals niezen gevolgd door hoesten als gevolg van hun harige aard die huidschilfers bevat die gevoelige longen kunnen irriteren waardoor iemand die aan astma lijdt (als voorbeeld). Als dit bekend klinkt, stellen wij voor om in plaats daarvan te kiezen voor vinyl vloertegels, omdat deze niet alleen de neiging hebben om

Gebruik deurslangen of handdoeken om de tocht weg te houden.

In een caravan heb je beperkte mogelijkheden om de koude lucht buiten te houden zonder in te leveren op comfort. U kunt deurslangen of handdoeken gebruiken om open deuren en ramen te blokkeren, maar pas op dat u de ruimte niet te warm maakt door ze goed af te sluiten. Overweeg ook om een deurstopper te gebruiken die niet dichtslaat – dit helpt voorkomen dat er tocht in uw caravan komt door de kieren tussen het openen en sluiten van de deuren.

Als u op zoek bent naar manieren om warm te blijven in uw caravan tijdens de winter, zouden deze vijf tips moeten volstaan!

Zorg ervoor dat alle ventilatieopeningen gesloten zijn en dat de deuren tochtdicht en geïsoleerd zijn.

Gebruik een deurkap, vooral als u een caravan heeft met een open deur aan de voorkant. Dit zal helpen om de warmte die uit uw voertuig ontsnapt als het buiten geparkeerd staat af te sluiten.

Als het koud genoeg is om vorst op uw ramen te krijgen, installeer dan ook een ‘vorstbeveiliging’ op uw ramen. Deze zijn meestal gemaakt van plastic of vergelijkbaar materiaal en passen rond het raamkozijn als een extra laag glas. Ze zijn online te koop en dienen zelfs als regenscherm!

Houd u warm met dekens, dekbedden, slaapzakken en kleden zoals schapenvellen.

 • Dekens zijn een goede manier om warm te blijven op bed. Ik heb verschillende dekens en dekbedden op mijn bed liggen. Ze zijn erg warm en helpen de warmte in je caravan te houden als je erin ligt.
 • Slaapzakken zijn een andere optie om warm te blijven tijdens het slapen in je caravan, vooral als je niet veel dekens of dekbedden hebt (of helemaal geen). U kunt ook slaapzakken gebruiken als u buiten uw caravan kampeert; zorg er wel voor dat u ze meeneemt!
 • Dekens zoals schapenvachten kunnen ook worden gebruikt; ze houden je lekker warm door delen van de vloer te bedekken die anders koud zouden kunnen worden door contact met blote voeten. Het is ook mogelijk voor mensen die zich deze dure artikelen niet kunnen veroorloven: veel kringloopwinkels verkopen oude tapijten of andere soortgelijke dingen tegen lage prijzen – zorg er alleen voor dat je niet iets vies uitkiest!

Kies een goed geïsoleerde tent met zware, dikke canvaswanden en een goede vloer om te voorkomen dat warmte ontsnapt.

Naast het kiezen van de juiste tent kunt u ook creatief nadenken over manieren om warm te blijven. Als u bijvoorbeeld geen gesloten bestelwagen of caravan hebt, maar toch wat extra bescherming tegen de elementen wilt, overweeg dan de aanschaf van een aantal hoogwaardige isolatieplaten (meestal gemaakt van schuim) die om uw beddengoed passen.

Dit helpt om ’s nachts de warmte in uw voertuig vast te houden en voorkomt dat deze door kieren in de vloer van uw voertuig naar buiten sijpelt.

Gebruik draagbare gaskachels omdat ze veilig en gemakkelijk te bedienen zijn, maar zorg ervoor dat je de ruimte goed ventileert.

 • U kunt een draagbaar gasfornuis in uw caravan gebruiken, maar zorg voor voldoende ventilatie.
 • Gebruik geen gasfornuis als er huisdieren of kinderen in de caravan zijn.
 • Gebruik geen gasfornuis als het buiten te koud is.

Investeer in een caravankachel die gebruik maakt van de stroomvoorziening aan boord.

In de wintermaanden wanneer u op reis bent, is het belangrijk om een verwarming te hebben die u aan boord kunt gebruiken. Zo blijft u warm en gezellig terwijl u met uw gezin of vrienden reist. Als er ’s nachts geen stroomvoorziening beschikbaar is, kan het behoorlijk koud worden in de caravan, omdat de temperaturen in deze tijd van het jaar aanzienlijk dalen.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kachels in de winkel verkrijgbaar, maar een van de beste opties is een petroleumkachel die gebruik maakt van elektriciteit aan boord (de zogenaamde laserkachels). Er zijn veel grote voordelen verbonden aan dit soort kachels omdat ze een groot aantal functies bieden zoals:

 • Ze bieden een hoge mate van efficiëntie (dat wil zeggen, minder brandstof nodig per uur).
 • Ze worden geleverd met twee verwarmingsstanden waarmee gebruikers hun comfortniveau kunnen aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren/behoeften (d.w.z. laag of hoog).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *