Wat is goedkoper: je huis verwarmen met aardgas of petroleum?

Ben jij op zoek naar de goedkoopste manier om je woning te verwarmen? Dan moet je zeker geen elektrische kachel kopen. Met de stijgende energieprijzen betaal je je al snel blauw. Maar is aardgas dan beter? Of komt een petroleumkachel je uiteindelijk toch goedkoper uit?

Aardgas: een goede keuze of niet?

De aanschaf van een gaskachel kost je heel wat meer dan de aanschaf van een elektrische kachel, want je moet ook de aansluitkosten op het gasnet betalen. Daarnaast is aardgas duurder dan elektriciteit. Wil dat dan zeggen dat een elektrische kachel je goedkoper uitkomt? Helemaal niet. Het is namelijk zo dat je heel wat minder gas dan elektriciteit nodig hebt om een kamer te verwarmen.

Uiteindelijk betaal je voor aardgas dus veel minder. Het verschil is ook groot, want aardgas is tot zo’n driemaal goedkoper dan elektriciteit. Toch is het geen perfecte oplossing. De overheid wil namelijk tegen 2050 gasvrij zijn. De kans is dus groot dat een gaskachel binnen een aantal jaren niet meer mag gebruikt worden. Meer mensen laten dit soort kachels daardoor achterwege met stijgende gasprijzen als gevolg. Denk dus goed na voordat je een gaskachel koopt!

Is petroleum een betere optie?

Je kan er ook voor kiezen om je huis te verwarmen met petroleum. Hoeveel dat je zal kosten, hangt af van het verbruik van de petroleumkachel en het merk van de petroleum. Het is echter altijd veel goedkoper dan verwarmen met elektriciteit. Maar kost het ook minder dan verwarmen met aardgas? We maken de berekening.

Voor 20 liter petroleum betaal je rond de 60 euro. Je kan er gemiddeld 100 uur je woning mee verwarmen. Dat betekent dus dat een petroleumkachel je 0,60 euro kost per uur. Met een gasvulling van 5 kilo kan je je woning dan weer 20 uur verwarmen. Deze vulling kost je rond de 15 euro. De prijs per uur voor gas komt uit op 0,75 euro. De conclusie? Petroleum is heel wat goedkoper dan aardgas. Het kost je maar liefst zo’n 0,15 euro per uur minder!

Conclusie: gaskachel of petroleumkachel kopen?

Petroleum en aardgas zijn beiden interessanter dan elektriciteit. Maar de kosten van petroleum liggen aanzienlijk lager dan die van gas. Daar komt nog eens bij dat de prijzen van aardgas in de toekomst fors gaan stijgen én dat de overheid gasvrij wil zijn tegen 2050. Het is dus overduidelijk wat de beste optie is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *