Wat kost een petroleumkachel per uur?

De gasprijzen rijzen de pan uit en het einde is nog niet in zicht. Steeds meer mensen maken zich zorgen of ze de gasrekening nog wel kunnen betalen. Koud douchen, de verwarming uit en met een plaid op de bank dan maar? Kan, maar ook in een fijn verwarmd huis hoeven de kosten niet zo hoog te zijn. Maar die knop van de verwarming kan dicht blijven. Hoe je grip houdt op de energierekening? Met een petroleumkachel natuurlijk!

Wat is een petroleumkachel?

Misschien ken je ze nog uit de verhalen van je ((over)groot)ouders, de petroleumkachel. Als verhalen geur konden overdragen, was petroleum mogelijk geen optie voor je geweest. En de koolmonoxide die ontstaat bij onvolledige verbranding is ook niet heel aantrekkelijk. Maar dat hoort allemaal bij de petroleumkachels van vroeger.

Moderne petroleumkachels zijn veilig en duurzaam. Denk aan beveiligingen tegen omvallen en een tekort aan zuurstof (en dus geen gevaar voor koolmonoxidevergiftiging), of aan een thermostaat en timer de het apparaat zuiniger maken. En die geur is ook bij de meeste modellen geen probleem meer.

Wat kost een petroleumkachel per uur

Naast moderne kachels, kun je kiezen voor de simpele kouskachel. Deze heeft geen technische hoogstandjes, ontsteekt op batterijen en is in de meest eenvoudige vorm uitgerust met een enkelbrander.

Hierbij ruik je de verbranding relatief sterk. Er bestaan ook kouskachels met een dubbelbrander, welke de restgassen verbrandt waardoor de geur vermindert, en er extra warmte ontstaat.

Om een groot oppervlak te verwarmen, kun je investeren in een gevelkachel. De uitlaatgassen worden door een pijp nar buiten geloodst. De installatie hiervan moet wel worden uitbesteed, wat deze kachel op korte termijn minder rendabel maakt.

De meest duurzame optie, voor zowel deze winter als de komende jaren, is een laserkachel. Bij het opstarten, wat een drietal minuten duurt, verbruiken ze 320 Watt. Heb verbruik daarna is slechts 13 Watt per minuut, dus 0,78 kWh. Ze verspreiden geen geur en zijn voorzien van een thermostaat en timer. Uitgaande van de meeste besparing is een laserkachel de beste keuze. In verdere berekeningen is daarom het verbruik van een petroleum laserkachel gebruikt.

Hoeveel bespaar ik met een petroleumkachel?

Uitgaande van een laserkachel van 120 m³, verbruik je 0,23 liter petroleum per uur. Met een tank van 20 liter petroleum, zou je ruim 86 uur kunnen stoken. Per liter brandstof ben je nog geen €3,50 kwijt, oftewel een uur voor drie kwartjes.

Een elektrische kachel verbruikt al snel 2 kWh, veel meer dan de 0,78 van de laserkachel. Voor 2 kWh elektriciteit mag je tegenwoordig schaamteloos anderhalve euro neertellen. Je laserkachel kost je per uur €0,60 aan elektriciteit en €0,75 aan brandstof. Een besparing van €0,15 per uur dus. Ieder uur, dag in dag uit, de hele winter lang. En elektrisch verwarmen is heel veel goedkoper dan via aardgas, dus dat scheelt nog veel meer!

Echter, een laserkachel levert veel meer warmte dan verwarmen met aardgas of elektriciteit. De petroleumkachel hoeft dus ook minder lang aan te staan. Zie je de bespaarde euro’s al oplopen? Petroleumkachels: veilig, duurzaam en reukloos. En ze schelen je honderden euro’s per jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *