Wanneer en hoe moet je de kous vervangen van een petroleumkachel?

Heb je een petroleumlamp van het type kouskachel? Dan is het voor een goede werking van de kachel periodiek nodig om de kous van je petroleumkachel te vervangen. Maar waarom is dit van belang? En hoe pak je het vervangen van de kous van je petroleumkachel efficiënt aan? In dit artikel lees je alles over een correcte en efficiënte vervanging van de kous van je petroleumkachel.

Bij gewoon gebruik dien je de kous van de petroleumkachel eens per drie jaar te vervangen. Bij intensief gebruik is dit minimaal eens per twee jaar noodzakelijk.

De voorbereiding: dit moet je eerst doen!

Voordat je begint met het vervangen van de kousenband van je kachel, moet je eerst een aantal andere dingen doen. In de eerste plaats is het uiteraard van belang om te zorgen dat je een nieuwe kous op voorraad hebt. Zonder een nieuwe kousenband kun je niets beginnen, dus zorg dat je deze tijdig bij een speciaalzaak, de dealer, besteld hebt.

amazon.nl

Vervanging - lont voor uw OceanTEC petroleumkachel Afmetingen: diameter 95 mm x hoogte 180 mm Van katoen en glasvezel voor optimale zuigkracht en een lange levensduur De duurzame lont voor de petroleumkachel die je warm houdt bij het kamperen, zeilen Ook...

amazon.nl

reserve lont Geschikt voor Petroleum verwarming Verpakkingsgewicht: 70 g Afmetingen verpakking (Lx Bx H) in tot: 28,0x1,0x20,0

amazon.nl

lont voor petroleum-kachels, aanpasbaar op cosmos – Eurostorve – Kerosun – Kogy – QLIMA – Toyokit – Toyostore – Zibro. COSMOS-modellen 86C - EUROSTOVE: RCA86C, R99C, RCA882C, RCA882BK, RCA882ES, RCA883C - KEROSUN: DC60, DC80, OMINI85 - KOGY: 500 - QLIMA: R122C, R122C, R12C, R12C,...

Zibro

Alleen geschikt voor de onderstaande Zibro petroleumkachels:R25 (KERO-SUN)R2800 (TOYOSET)R545CRCA66RCA66BRCA66ERCA68RCA680RCA68BRCA68ER510CR680CZK TERRASHEATER (Moonlighter)

Ten tweede heb je een goede handleiding nodig om de kousenband te vervangen. Zorg dat je daarover de beschikking hebt. Ten derde is het van belang om te controleren of de oude, huidige kous niet nalekt. Houd dat dus goed in de gaten voordat je gaat vervangen! Ten slotte moet je goed checken of de kachel wel uitstaat, voordat je begint met het vervangen van de kous.

1. Haal de brandstoftank, mantel en batterijen uit de kachel

De vervanging van de kous begint met het verwijderen van de brandstoftank, de mantel en batterijen van de petroleumkachel. De branderkop moet weggehaald worden. Vervolgen dien je de draaiknop van de petroleumkachel af te schroeven. Daarna kun je de kachelmantel van de onderplaat afdraaien met een schroevendraaier of schroefboormachine.

2. Haal de kous weg

Nu is het moment aangebroken om de kous van de petroleumkachel weg te halen. Schroef de branderzitting los en haal deze samen met de kousmechaniek weg. Draai vervolgens de beugel en de as los. Daarna moet je de koushouder samenknijpen, zodat je de kous van de petroleumkachel los kunt maken.

3. Bevestig de nieuwe kous

Nu kun je de nieuwe kous gaan bevestigen. Doe de kous in de daarvoor bestemde houder. Bevestig de kousenhouder met de kous over de luchtschacht. Hierna dien je alle onderdelen die eerder losgemaakt zijn weer op dezelfde plek vast te maken.

4. Doe een nacheck voor de veiligheid

Vervolgens is het van belang om een en ander te controleren, namelijk de omvalbeveiliging. Draai hiervoor de draaiknop van de petroleumkachel volledig naar rechts. Die vervolgens de omvalbeveiliging aan ter controle. Check meermalen of de kous van de petroleumkachel naar de laagste stand gaat. Als dit niet zo is, moet je deze procedure enkele keren herhalen voor het gewenste resultaat.

5. Zet de petroleumkachel weer volledig in elkaar

Je bent nu klaar. Het enige wat er nog moet gebeuren, is het monteren van de laatste onderdelen van je petroleumkachel. Check eerst of de verbrandingskamer goed recht staat. Dit doe je door de verbrandingskamer via de handgreep van links naar rechts te schuiven. Sluit ten slotte de grille af, bevestig de wisseltank en zet batterijen terug. Klaar is Kees!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *